пятница, 19 апреля
img

НОВОСТЬ

Як живеться Книгарні "Є" у Слов'янську: не ажіотаж, але й не все погано

Як живеться Книгарні "Є" у Слов'янську: не ажіотаж, але й не все погано

Дякую!» — тримаючи в руках книжки у фірмовому пакеті, жіночка не помічає, як далі переходить на українську, запитуючи продавця про цікаву їй спеціальну літературу. «Тут что, все только по-украински? Это же Донбасс!» — незадоволено роздивляється полиці чоловік. Тиждень розповідає, як живеться книгарні у Слов'янську.

Продавець Андрій у відповідь усміхається, але й далі спілкується українською. У Слов’янську вже третій місяць працює перша в регіоні україномовна книгарня, де майже щодня точаться війни місцевого масштабу. Але, як каже директор Віктор Разживін, перемога буде за нами.

Навіть така подія — відкриття Книгарні «Є» — викликала резонанс: одні майже не мали сумніву, що це проект збитковий, тому пророкували швидке банкрутство. Хтось, навпаки, оптимістично передрікав, що голодні на українську книжку мешканці Донбасу просто спустошать книжкові полиці. Але правда, як завжди, виявилася десь посередині. Першими, звичайно, потяглися місцеві патріоти. Це, як ви розумієте, справа принципу. Але їх не так багато, щоб тільки вони становили більшість покупців. За ними вже пішли вчителі та викладачі вишів, студенти. Не ажіотаж, звичайно, але продавці не сидять без діла.

«Натовпу не спостерігаємо, але ось понад 200 анкет постійних покупців за ці два з лишком місяці маємо. І більша частина — місцеві мешканці», — вказує на купу білих папірців у руках продавця директор книгарні Віктор Разживін. Розповідає, що вже є кілька завсідників, літературні смаки яких устигли вивчити. Найпопулярніші тут дитячі книжки. Охоче беруть як шкільну літературу, так і підліткову або яскраві дитячі вимельбухи чи енциклопедії. «Діти в нас майже стовідсотково білінгви: вдома розмовляють російською, а в садочку чи школі вчаться українською. Тому батьки дуже активно купують їм цікаву літературу. Досить стабільний попит на бізнес-літературу, якої, по суті, раніше знайти було ніде. Щодня купують книжки з психології, жіночі романи, детективи, класику. А ось із сучукрлітом поки що не дуже. Бо купують не книжки, купують імена. На жаль, широкій публіці вони не дуже відомі. І, думаю, не тільки на Донеччині. Те, як складена сучасна програма з літератури в школі та вишах, не дає можливості навіть дізнатися, що цікавого є на полицях книгарень».

Найближчим часом планується відкриття зали для проведення різних літературних подій, бо багато українських авторів не проти влаштовувати презентації власних книжок і на Донеччині. Швидше за все, першими слухачами буде та сама невелика кількість активістів, які й зараз інколи використовують книгарню для своїх зустрічей та спілкування на гарячі теми. Але Віктор Разживін вважає, що створення такого культурного та по-справжньому українського простору — інвестиція в майбутнє. Бо якщо не почати активно пропагувати українську книжку зараз, потім уже буде запізно. Хоча, зізнається, майже всі роки незалежності, на жаль, були втрачені: на початку 1990-х була закрита єдина книгарня з україномовними книжками, потім у приватні руки потрапила найбільша україномовна газета, яку власники одразу ж стали випускати російською. Через неможливість отримати книжку улюбленого жанру (фантастику чи детектив, наприклад) українською місцеві автоматично ставали російськомовними читачами. Тому добре вже те, що зараз принаймні з’явився якісний вибір.

 

atnt Размещение материалов slavgorod.com.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта городов Славянск и Святогорск оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

Loading...
Комментарии (3)
Укажите свое имя или войдите через аккаунт в соцсети
Введите цифры указанные на картинке

Уважаемые пользователи, комментарии, не относящиеся к теме материала, а также комментарии, содержащие оскорбительные и нецензурные выражения будут удалены!

Loading...
img

ПОСЛЕДНИЙКОММЕНТАРИЙ

auth вова 10 апреля 2018 г.   20:27
а я думал что его уже закрыли ...
img

ОПРОС МНЕНИЯ

Что я думаю про Славянск
7 чел. хочу уехать, потому что не вижу развития
3 чел. хотел бы видеть его европейским
2 чел. я хочу здесь остаться и развивать город
2 чел. хороший город для жизни, но нет работы
1 чел. мне не хватает здесь культуры
1 чел. Доволен жизнью в городе
0 чел. надоели политические разборки
0 чел. люблю его, так как прожил всю жизнь
Всего проголосовали
16 чел.
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn