четверг, 25 апреля
img

НОВОСТЬ

Пояснюємо, чому будівлю Донецької обласної державної адміністрації підсвітили помаранчевим світлом

Пояснюємо, чому будівлю Донецької обласної державної адміністрації підсвітили помаранчевим світлом

24 листопада, напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок будівлю Донецької обласної державної адміністрації було підсвічено помаранчевим світлом, що стало символічним початком всесвітньої кампанії «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства».

Краматорськ та ще 15 міст України приєдналися до всесвітньої кампанії генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша «Єднаймось, щоб зупинити насильство щодо жінок (UNiTE)» та підсвітили визначні архітектурні об’єкти помаранчевим світлом. Помаранчевий є офіційним кольором кампанії і використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

«Ґендерно зумовлене насильство (ҐЗН) є проблемою, яка лежить у площині прав людини, та має серйозні негайні та довгострокові наслідки,зазначила Ольга Осауленко, програмна координаторка ООН Жінки в Україні. – В Україні насильство є широко розповсюдженим та систематичним. Більше того, 90% постраждалих від ґендерно зумовленого насильства − жінки. Сьогодні місто Краматорськ приєдналося до Кампанії Генерального секретаря ООН UNiTE «Єднаймося проти насильства», висловлюючи свою солідарність з ідеями кампанії та прагнення до подолання насильства щодо жінок. Тільки об’єднавши свої зусилля ми, представники та представниці влади, міжнародних організацій та громадянського суспільства, зможемо побороти це негативне явище та наблизитися до світу, вільного від насильства».

Кілька десятків мешканців та мешканок міста, поліцейські, представники і представниці міжнародних, громадських організацій, місцевої влади провели символічний флешмоб – на площі перед підсвіченою будівлею із людей було створено велику долоню, один із символів кампанії, який означає «Стоп насильству». Усі учасники акції підняли свої долоні на знак неприйняття насильства та разом скандували «Насильству немає виправдання!». Фото заходу будуть направлені до центрального офісу представництва ООН в Україні та стануть частиною мозаїки із 16 українських міст, які підсвітили будівлі помаранчевим та дали старт кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

«Сьогодні ми зібралися на цьому заході, щоб наголосити на неприпустимості насильства щодо дівчат та жінок сказала Галина Скіпальська, виконавча директорка Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я». – Насильство – це проблема, яка не може бути прихована,  про яку потрібно говорити та вчасно попереджати. Не треба видумувати велосипед, є 7 оптимальних стратегій, направлених на протидію насильству щодо жінок, з яких 6 направлені на профілактику і 1 на реагування. Це в першу чергу – зміна культурних та соціальних норм, які підтримують насильство; сприяння гендерній рівності; це також встановлення безпечних, стабільних та турботливих відносин між дітьми та батьками чи опікунами; розвиток у дітей та підлітків навичок, необхідних для життя; зменшення доступності та масштабів шкідливого вживання алкоголю; зменшення доступності вогнепальної та холодної зброї. І насамкінець виявлення потерпілих, реалізація програм догляду та підтримки. Досвід роботи Української фундації громадського здоров’я показує, що тільки спільними зусиллями громади, держави, громадських і міжнародних організацій та кожного з нас можна зменшити випадки насильства й примножити ефективність реагування».

Кожна п'ята жінка в Україні бодай раз у житті зазнавала фізичного або сексуального насильства, а наслідки насильства для економіки країни сягають $10,8 мільйонів на рік лише за офіційними даними.

«Тема ґендерно-обумовленого та домашнього насильства часто є своєрідним табу, її приховують та намагаються уникати,відмітив Ігор Стокоз, Заступник Голови Донецької обласної державної адміністрації, – Соціальні негаразди та певна гуманітарна криза, яка склалася внаслідок конфлікту, збільшують ризик домашнього насильства. Невпевненість у майбутньому призводить до психологічної напруги у родині. Завдяки подібним заходам є шанс нагадати нашим співгромадянам не замовчувати, а вирішувати проблему насильства. Ми тісно співпрацюємо з міжнародними організаціями, адже маємо спільне прагнення до миру в кожній родині та країні в цілому».

Одними з головних учасників акції стали поліцейські, які першими приходять на допомогу у випадку домашнього насильства. У рамках реформи правоохоронних органів було значно розширено повноваження та обов’язки поліції щодо роботи із випадками домашнього насильства, і міжнародні організації активно допомагають поліцейським у розвитку їх спроможності та компетенції.  

В Донецькій та Луганській областях ООН Жінки спільно з Міністерством внутрішніх справ України реалізують інформаційну кампанію «Насильству немає виправдання»[2]. Кампанія пояснює, що насильство є порушенням прав людини та злочином, а також закликає у випадку насильства звертатися до поліції.

Подолання і запобігання насильству над жінками – складна проблема, яка потребує комплексного підходу до її вирішення. Окрім зусиль на рівні влади, міжнародних та громадських організацій, необхідні також зміни в свідомості кожного українця та розуміння, що насильство є абсолютно неприйнятним.

Кампанія «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства» в Україні та всьому світі починається 25 листопада – у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, – і триває до Міжнародного дня прав людини, 10 грудня, для привернення уваги до проблеми насильства щодо жінок щороку у світі. Такі часові рамки були обрані, щоб символічно поєднати насильство над жінками та права людини, і наголосити, що насильство є кричущим порушенням прав людини.

Обов’язком кожної демократичної європейської держави є повне викорінення насилля в усіх його формах, а також створення системи запобігання насильству над жінками, надання відповідних послуг постраждалим від насилля та належного покарання винних.

 

atnt Размещение материалов slavgorod.com.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта городов Славянск и Святогорск оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

Loading...
Комментарии (0)
Укажите свое имя или войдите через аккаунт в соцсети
Введите цифры указанные на картинке

Уважаемые пользователи, комментарии, не относящиеся к теме материала, а также комментарии, содержащие оскорбительные и нецензурные выражения будут удалены!

Loading...
img

ОПРОС МНЕНИЯ

Что я думаю про Славянск
7 чел. хочу уехать, потому что не вижу развития
3 чел. хотел бы видеть его европейским
2 чел. я хочу здесь остаться и развивать город
2 чел. хороший город для жизни, но нет работы
1 чел. мне не хватает здесь культуры
1 чел. Доволен жизнью в городе
0 чел. надоели политические разборки
0 чел. люблю его, так как прожил всю жизнь
Всего проголосовали
16 чел.
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn