среда, 24 апреля
img

НОВОСТЬ

Мешканцець Слов'янська відкрив першу україномовну мережеву книгарню «Є» у Слов’янську. Які враження після року роботи?

Мешканцець Слов'янська відкрив першу україномовну мережеву книгарню «Є» у Слов’янську. Які враження після року роботи?

У грудні буде рік, як мешканець Слов’янська Віктор Разживін відкрив у місті україномовну мережеву книгарню “Є”. На 100м2 розмістилися 12 тисяч книжок. “Свои.Сity” відвідали книгарню та поспілкувалися з власником.

До відкриття крамниці Віктор Разживін готувався. Каже, що усе його життя пов’язане з книгами – викладав у школі, потім в університеті, є лауреатом міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», регіонального конкурсу «Кальміюс» у номінації «Проза для дорослих».

«Мрія кожного читача – стати директором книжкового магазину»

- Мрія кожного читача, який багато читає, стати директором книжкового магазину. Щоб менше купувати, але читати все одно, - жартує Разживін. - Мені читати доводиться багато. Загалом 150 книжок встигаю прочитати впродовж року.

Бажання відкрити книгарню у викладача було давно, але бракувало грошей. У 2017 році Віктор Разживін взяв участь у програмі “Український донецький куркуль”. За отримані гроші відремонтував приміщення та придбав стелажі для книг.

- Працювати самостійно підприємцю-продавцю книжок у нашому регіоні складно, - каже пан Віктор. – Тому довго йшли перемовини з мережею “Є” – вони хотіли відкрити крамницю на Донеччині. Розглядали три міста – Краматорськ, Слов’янськ та Маріуполь. Врешті обрали Слов’янськ. Я кілька разів їздив до Києва на співбесіду. Власники мережі питали, чи зможемо ми тримати їхній рівень, чи знайдемо україномовних продавців, які перспективи торгівлі книжками на півночі Донеччини.

У крамниці є свій оберіг – кішка Щаслива

За 8 місяців роботи крамниця стала впізнаваною у місті та вже має постійних клієнтів. Добре тут розходяться правила дорожнього руху та різні кодекси законів. Також є дорогі видання – “Кобзар” у шкіряній оправі, “Енеїда” зі срібними вставками.

- Якось ми завезли красиву книжку кулінарних рецептів. Вона розлетілася за тиждень, - ділиться директор. - Ми поставили серед крамниці стілець, до нас почав ходити дідусь. Він любить історичні книжки. Сідає на той стілець і години дві читає. Дуже з того радіє, що ми даємо йому таку можливість. Пенсія у нього невелика, тож купити може рідко. Хоча раз на місяць він щось купує. Також стали приходити діи – інколи цілим класом. Ми ставимося до них як до потенційних покупців.

Також у крамниці є свій оберіг – кішка, яка чи не щоранку приходить, чекає, коли дадуть поїсти. Її тут називають Щаслива, бо після неї більше заходять покупці.

«Коли приїжджає сам автор – його книжка продається краще»

Для дитячих книжок у крамниці є окрема зала. Також є куточок, де дитина може помалювати, погратися з іграшками.

- Діти на відміну від батьків білігвістичні – читають і російською, і українською. Середня книжка коштує 150-200 гривень. Батьки не економлять. Питають і про друк якісний, і про колір, і сам зміст книги. Також часто просять якусь книжку, щоб дитину зацікавити і привчити до читання, - говорить Разживін.

За його словами, важко прогнозувати, яка книжка буде продаватися добре. З того, що затребуване наразі – Стівен Кінг (його книг ціла полиця), також добре купують роман Сергія Жадана “Інтернат”, твори Ірен Роздобудько, Василя Шкляра, Дари Корній. Багато питають літератури з історії України.

Коли приїжджає сам автор – його книжка продається краще. Сучасна українська література йде не надто гарно. Населення погано орієнтується. В російській літературі так само. Це тому, що люди не навчені читати. Я вважаю, що багато застигли у 90-х, руху вперед не відбулося. Зараз ситуація змінюється, це вселяє надію

Щоб завоювати довіру, потрібен час

Підказати щось з новинок, класичної літератури, шкільної програми – завдання і директора крамниці, і кожного продавця.

Карина Чернова працює з липня 2018 року. Дівчина є студенткою філологічного факультету Донбаського державного педагогічного університету.

Каже, деякі люди приходять, знаючи, що їм треба. Інші довго обирають, просять поради.

- Мені подобається, бо щодня приходять люди, питають книги, я люблю з ними спілкуватися. Деякі відвідувачі стали постійними клієнтами, навіть друзями. До нас якось заходила жінка з донькою, вибирали з української літератури, нічого не взяли, та жінка прийшла наступного ранку, сказала, що всю ніч не спала через ту книжку. Такі є випадки, - каже Карина.

За свою українську Карина часто чує компліменти. Деякі клієнти, чуючи звернення до них українською мовою, так само відповідають. А ще дівчина мріє особисто познайомитися з багатьма сучасними письменниками, наприклад, із Сергієм Жаданом.

Усі книгарні мережі “Є” працюють за єдиним графіком – з 9 до 21 години. У Слов’янську свої правила. Директор пояснює, що це пов’язано з ритмом життя, адже після 20 години навіть громадський транспорт у місті не ходить. Тому вирішили, що працюватимуть з 9 до 19 години.

Неподалік від книгарні є кілька інших крамниць та відділів, що також продають літературу. Втім українською книгою торгують виключно тут.

-До нас заходять люди, інколи питають, а цього немає. Але ми точно знаємо, де є, радимо звернутися до сусідів. Останнім часом стали і від них приходити покупці. Це приємно, що налагоджуються такі стосунки, - каже директор книгарні.

Віктор Разживін вважає, щоб завоювати довіру, потрібен час. Саме над тим, аби мати довіру містян, у слов’янській книгарні “Є” працюють щодня.

 

atnt Размещение материалов slavgorod.com.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта городов Славянск и Святогорск оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

Loading...
Комментарии (1)
Укажите свое имя или войдите через аккаунт в соцсети
Введите цифры указанные на картинке

Уважаемые пользователи, комментарии, не относящиеся к теме материала, а также комментарии, содержащие оскорбительные и нецензурные выражения будут удалены!

Loading...
img

ПОСЛЕДНИЙКОММЕНТАРИЙ

auth СЕПАР 3 ноября 2018 г.   0:20
ТО ТАКИ ХОРОШО,НО КНИГИ ДОЛЖНЫ ЕЩЁ И ПРИНОСИТЬ ПОЛЬЗУ СВОИМ ЧИТАТЕЛЯМ!!!!!!!!А КОГДА ЧИТАЕШЬ ПИСУЛЬКИ НОВОЯВЛЕННЫХ =ИСТОРИКОВ УКРАИНЫ=-ХОЧЕТСЯ ПОВЕСИТЬ ТАКУЮ КНИГУ В ДЕРЕВЕНСКОМ СОРТИРЕ ДЛЯ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ В ВИДЕ ТУАЛЕТНОЙ БУМАГИ!!!!!!!ВОТ ТОЛЬКО БУМАГА ПОРОЙ В ТАКИХ ПАСКВИЛЯХ УЖ ОЧЕНЬ ЖЕСТКОВАТА!!!!!
img

ОПРОС МНЕНИЯ

Что я думаю про Славянск
7 чел. хочу уехать, потому что не вижу развития
3 чел. хотел бы видеть его европейским
2 чел. я хочу здесь остаться и развивать город
2 чел. хороший город для жизни, но нет работы
1 чел. мне не хватает здесь культуры
1 чел. Доволен жизнью в городе
0 чел. надоели политические разборки
0 чел. люблю его, так как прожил всю жизнь
Всего проголосовали
16 чел.
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn