пятница, 26 апреля
img

НОВОСТЬ

Історія родини Маніків зі Слов’янська, три покоління якої вирішили захищати Україну

Історія родини Маніків зі Слов’янська, три покоління якої вирішили захищати Україну

Інколи, щоб зрозуміти, хто ти та де твоя Батьківщина, не вистачає цілого життя. А інколи ти розумієш це в одну мить. Життя звичайної родини зі Слов’янська повністю змінила війна. Яка заглянула жахом в їх дім не тільки через розбиті від обстрілів вікна, але очима пораненого українського льотчика, якого треба було визволяти з полону бойовиків.

Тиждень.ua розповів про родину Маніків, три покоління якої вирішили захищати Україну. Кожний на своєму місці.

Їхати до Слов’янська з Бахмута, як, до речі, і від лінії зіткнення, недовго — всього один блок-пост. По трасі з різних боків можна побачити невеличкі пам’ятники з штучними та свіжими квітами- в 2014 році тут велися запеклі бої. Один пам’ятник, на місці аварії, в якій загинули бійці Нацгвардії, зруйнований. Пасажири автобуса здивовано проводжають поглядом перекинуту стелу, але нічого не кажуть: в таких автобусах зазвичай вголос не висловлюються. Попереду блок-пост, де на перевірку по базі виводять двох студентів, що їдуть навчатися в Слов’янський педагогічний: між собою ділилися емоціями, як здавали екстернат, бо хотіли отримати атестат українського зразку та вступити в виш на вільній території. Молоді люди нервують, тримаючи свої ID-картки, до яких додається ще великий папір з вказанням реєстрації. В них вона саме “та”, через яку так довго чекає весь автобус — перевіряють, чи не зрадники ці два студента. Повз проїздять два автобуси “Бахмут-Москва” та навпаки. Їх навіть не зупиняють, молодий поліцейський привітливо махає рукою. Там зрадників не шукають...

В Слов’янську питаю на зупинці тролейбуса, як проїхати до пам’ятника Шевченку (бо саме там призначена зустріч). Молода жіночка перепитує: “А біля якого магазину він знаходиться?”. А дві інші кажуть, що не місцеві та додають: “Мабуть, десь на площі. Там Леніна зняли, то замість нього вже точно стоїть Шевченко”. Нарешті мені вказують, на яку маршрутку сісти та радять дивитися у вікно: пам’ятник я точно побачу. Незабаром бачу якусь кам’яну постать, навколо якої розкинувся “блошиний ринок”. Але встигаю розгледіти: торгують все ж таки поруч з класиком російської літератури Антоном Чеховим. Біля Шевченка пусто.

- Ви наш будинок знайдете, навіть не сумнівайтесь. По прапору, - сміється в телефонній трубці пані Тетяна. Дійсно, на вулиці, де майже на кожному подвір'ї можна побачити сліди осколків, що вже встигли заіржавіти за три роки, тільки на одному майорить прапор. В великому будинку яблуку нема де впасти: поруч з Тетяною чоловік Леонід та два сина з родинами — у старшого двоє хлопців, в родині молодшого чекають на поповнення. На вішаку — військова форма трьох розмірів. Старший Олексій та його дружина — прикордонники, мешкають в Мукачевому. Коли почалась війна, чоловік п’ять разів писав рапорт, щоб потрапити в АТО, незважаючи на те, що в родині тільки-но з’явилася друга дитина. В 2014 році його не відправляли, мабуть, через побоювання, що він з Донбасу.

Зараз, після півторарічної служби під Маріуполем, повертається на службу додому. А перед цим гостюють у батьків, планують ще відвезти старшого сина на навчання — хлопчик вже другий рік навчається в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна, а тут, у бабусі на канікулах, став професіоналом з плетіння маскувальних сіток. Його форма на вішаку найзворушливіша, бо зовсім маленька. Молодший син Тетяни, Микола, під час окупації Слов’янська був разом з батьками, потім пішов добровольцем в армію, був рекомендований для навчання в Академії сухопутних військ, молодший офіцер, служить в 53 бригаді. Обидва брати Маніки мають військові відзнаки, про кожного з них можна писати окремі статті. Але вони самі кажуть: “В нас матріархат. Все це мама...”

 

- Розумієте, до всіх цих подій я була, можна сказати, “ватницею”. Так, мені не дуже подобалось, що двічі засуджений Янукович керує країною. Але це і все. Ми з чоловіком багато років працювали в Росії, бо треба було заробляти на ремонт, а тут таких грошей не було. Ні, звісно, не за фахом: так, туалети в гіпермаркеті мила. Різні функції виконувала, чоловік допомагав. Але в 2006 році ми повернулися і більше не поїхали. Коли розпочався Майдан, було дуже страшно. У сусідці там була донька, вона дзвонила та кричала: “Нас вбивають!”. Ми з онуком, якого син привіз з Криму, весь час дивилися телевізор та ставили перед ним свічку з українською стрічкою- щоб оберігав наших людей. Дуже переживали тоді... Вже потім, коли його мама, перша синова дружина, забрала до Криму, він мені дзвонив: “Бабусю, уявляєш, ми з тобою помилялися! Всі ті, кого ми вважали хорошими, виявилися фашистами!”. Але він малий, він довіряє тим, хто поруч...

А ось Тетяна пам’ятає конкретний момент, коли вона відчула, де правда. На день народження, в середині грудня 2013 року подруга подарувала їй квіток на виставу, яку тоді давав львівський театр в Донецьку. Студенти на педагоги Слов’янського університету замовили автобус та гуртом поїхали на виставу, яка називалась “Сліпий”. Тетяна каже, що додому приїхала вже іншою:

- Дивилися ми, відкривши рота. Бо це про справжнє — про любов, про Україну, про наше прагнення свободи. Поруч сидів африканець. І на кульмінаційному моменті, де головний герой, засліплений ворогами через повстання, через багато років зустрічається з коханою, яку може тепер тільки чути, я не змогла стримати сліз. Стидалась цього, тому подивилась по сторонах: чи не бачить хтось. Бачу- а у того африканця сльози течуть по скриням рікою! Розумієте, він це відчув, маючи зовсім інший менталітет, інші традиції. А скільки ж моїх земляків, на жаль, цього ніколи не відчували... І під завісу моя подруга крикнула :”Слава Україні!” І зав вигукнув: “Героям Слава!”. Це в самий розпал Майдану, в Донецьку. Ми заходили в автобус приголомшені. Водій сказав, що завтра їде на Майдан. Подруга подзвонила старенькій мамі: став тісто на пиріжки. На ранок ми передали цьому водію для людей на Майдані смаколики, теплі речі, збирали всією вулицею. І ось тоді я зрозуміла: інакше вже не зможу...

Події, що сталися в Слов’янську навесні 2014 року, стали для родини Маніків несподіваними. Хоча після того, що молодший син побачив у Криму, було вже зрозуміло, що щось відбувається не дуже безпечне. Сусіди перешіптувалися, на площі тодішня голова міста Неля Штепа вже виступала з російським триколором. Але коли в місті з’явилися озброєні люди, все ж залишалась надія, що їх швидко приберуть, бо було їх не дуже багато, щоб з цим не впоралась армія чи силові структури. Але вийшло, що не впорались.

- Спочатку ми ще ходили дивитися, що там відбувається. Потім це стало дуже небезпечним, бо було важко втриматися, щоб не втручатися в якісь суперечки. Чоловік ходив сам: тоді ще можливо було купити продукти в магазинах. Але на нашому паркані весь час окупації був жовто-синій прапор. Сусід, який нам приносив молоко, а згодом подався на блок-постах чергувати зі зброєю, кричав: “Зніміть, ви що, не розумієте, що вам за це буде?!”. Але не здав, і за це дякуємо. Важко було, бо ми не розуміли, до чого це все йде. І головне- що ж робити?

В цьому було важко не збожеволіти: події розгорталися стрімко: вже почалась стрілянина, зброї в руках невідомих (і відомих, на жаль) людей ставало все більше. Пані Тетяна почула по телебаченню, що пораненого льотчика зі збитого гвинтокрила привезли до лікарні в Слов’янськ, яка знаходиться майже через дорогу від її дома.

- А я тільки суп зварила. Думаю, треба бігти! Взяла я баночку того супу, яблука — і в лікарню. А ось-ось почнеться гроза, які в нас в травні завжди зі зливами та блискавками! Тому я бігла, як божевільна. А поки на поверхи забралась, то вже зовсім була безсила. На порозі стояли два чоловіка зі зброєю, вони не звернули уваги на якусь захекану бабцю. Тоді я підійшла до медсестри та питаю про льотчика. А вона мені каже: “Він же військовополонений, до нього не можна. А ви, взагалі, хто?” Я кажу- звичайна мешканка, ви тільки скажіть, в якій палаті. Вона тихо і сказала - в шостій. Зайшла туди, а там двоє лежать: Євген і хлопчик місцевий, якому прострелили ноги, коли він біля сепарських блокпостів закричав “Слава Україні!” Його потім батьки кудись вивезли, не знаю, де він зараз. Я кажу Євгену, що поїсти принесла. А він так злякався: йдіть, каже, звідси, вас за це покарають! Але просить: подзвоніть дружині. Бо тоді все казали: що його наші кинули напризволяще, не шукали після падіння. А Євген каже, що бачив хлопців на БТР, але не зміг піднятися, бо його через високу траву не було видно. А потім прийшли ті охоронці, почали злитися, що я принесла їжу. Кажуть, не можна йому все одно, забирайте. А лікарі сказали, що можна- після операції поїсть. Яблука, правда, прийшлось забрати — ті гади його так побили, що їсти тверде він не міг...

Так Тетяна стала опікуватися Євгеном. Йому зробили три операції, бо ніяк не могли дістати кулю з кістки в нозі, в яку бойовики стріляли впритул, коли знайшли пораненого. Тетяна постійно тримала зв’язок з родиною льотчика, постійно прокручувала в голові план визволення його з полону в лікарні. В цей час розпочалися вже серйозні бойові дії, в лікарню надходили поранені сепаратисти, тому Євгена перевели в окрему кімнату. Охоронців вже не було, бо вирішили, що він нікуди не втече, бо перебував на розтяжці на апараті Ілізарова. Одного разу, йдучи до палати Євгена, Тетяна почула, як хтось з місцевих, що почали приносити до лікарні їжу та одяг “для свої ребят”, сказав: “А навіщо цього фашиста тут лікують? Треба було його добити!”. Вона намагалась швидше зачинити двері, щоб Євген не почув, але він тільки усміхнувся: “Та багато вже чув...”

- Це навіть важко уявити, що тоді відбувалось в душі цього хлопця. Тоді ще ніхто не розумів, що тут відбувається- ми не могли збагнути, не кажучи вже про військових, яким ніхто нічого тоді не пояснював. А він, безпорадний, знаходиться серед міста, де його ненавидять, за те, що він виконував свою військову роботу. В лікарні почалося пекло: поранені, вбиті. Але вся ця метушня, посилення боїв і зіграло нам на руку: ми вирішили забрати його до себе. Я почала готувати кімнату, подзвонили батькам Євгена, чекали їх тут. Зранку Леонід (чоловік) пішов до лікарні, щоб подивитися, як це швидше зробити. Бачу: біжіть назад! Каже, що  батьки Євгена приїхали прямо в лікарню, хочуть його вивезти звідси, бо бачили, що з одного боку міста вже немає сепарського блок-посту.  Чоловік та сусід Леонід Іванченко тоді допомігли їм знести Євгена, вони поїхали. А ми декілька годин чекали на звістку- чи проїхали, чи все добре. Не витримали- поїхали дивитися на той блок-пост, чи правда, що там українські військові. А сонце сідає, сліпить очі — ну ніяк я не можу побачити, чий прапор висить... Коли під’їхали майже впритул — наш!  Хлопці автомати наставили, питають, хто та навіщо. А я не можу сказати нічого, бо ридаю... Чоловік почав розмовляти, питає- чи не вивозили повз них пораненого льотчика. А один з військових як закричить: “Так він живий?”. Виявилось, що це вони його шукали, але не знайшли в полях. Так і познайомились ми з 95 бригадою, яка нам стала найріднішою.

Тетяна розповідає, як збирали по всім сусідам продукти, щоб підгодовувати хлопців. Як просили вони зняти їм гроші з карток і купити в місті бодай якесь взуття, бо їх було вже негодяще. А в Слов’янську вже не тільки не працювали банкомати, а й взагалі в магазинах вже нема чого було купувати. Тому збирали в усіх знайомих ці берці та черевики. Плаче, коли розказує, як падали снаряди на всі будинки на вулиці. А їх, немов захищений прапором, стояв цілим. Як їздили голосувати за  президента в сусідню область, але не вийшло. А коли поверталися, їх 95-ка не пропустила назад, можливо, врятувавши життя під час найзапекліших боїв. Як під обстрілами покидали місто і не знали, чи повернуться. Як рвалися додому зі Святогірська, коли почули, що місто вже вільне. Як благословляла своїх хлопчиків боронити Україну. Як розміщувала в себе та знайомих бійців після Дебальцевого, яким просто нема куди було йти. Як отримувала неочікувані нагороди за спасіння льотчика і відмовлялась від грошей, що надавав в знак подяки телеканал. Як сумує, що загубила з ним зв’язок. Зітхає, що вже не вистачає пенсії, щоб допомагати. Слухаючи це, зловила себе на думці, що таких історій з початку війни від своїх земляків я чула вже сотні, якщо не тисячі. Вони в чомусь різняться, але є в них щось таке, що змушує вірити: саме це і є Донеччина, не зважаючи на “прописку”, вік чи минуле. Не інша, справжня.

atnt Размещение материалов slavgorod.com.ua на других интернет-ресурсах и СМИ разрешается при условии, что непосредственно в тексте материала не ниже второго абзаца присутствует гиперссылка и текст названия на первоисточник. В случае нарушений, редакция современного сайта городов Славянск и Святогорск оставляет за собой право отстаивать свои права и интересы путем подачи заявлений в правоохранительные и судебные органы, а также в виде соответветствующих публикаций на сайте.

Loading...
Комментарии (14)
Укажите свое имя или войдите через аккаунт в соцсети
Введите цифры указанные на картинке

Уважаемые пользователи, комментарии, не относящиеся к теме материала, а также комментарии, содержащие оскорбительные и нецензурные выражения будут удалены!

Loading...
img

ПОСЛЕДНИЙКОММЕНТАРИЙ

auth Денди 10 сентября 2017 г.   18:30
Так все же Что же эта бандернутая семейка сделала для передачи капитана Усраине??? Может ты "Город" подскажешь? Может ночью сделала подкоп под больницу, вытащила летчика - налетчика и тайными тропами вывезла на зафрахтованом ишаке?
img

ОПРОС МНЕНИЯ

Что я думаю про Славянск
7 чел. хочу уехать, потому что не вижу развития
3 чел. хотел бы видеть его европейским
2 чел. я хочу здесь остаться и развивать город
2 чел. хороший город для жизни, но нет работы
1 чел. мне не хватает здесь культуры
1 чел. Доволен жизнью в городе
0 чел. надоели политические разборки
0 чел. люблю его, так как прожил всю жизнь
Всего проголосовали
16 чел.
author

0%
Проголосовало: 0 человек(a)
top5 ТОП-5
НОВОСТЕЙ
за 3 дня corn
за 10 дней corn
за 30 дней corn